Besluit giftenaftrek aangepast

  • Inkomstenbelasting
  • 21-03-2024

De staatssecretaris van Financiën heeft een besluit over de giftenaftrek in de inkomstenbelasting gewijzigd. Ten opzichte van het oorspronkelijke besluit uit 2014 zijn de volgende onderdelen gewijzigd.

  1. Het onderdeel met betrekking tot periodieke giften in natura is verduidelijkt. Hiermee is geen inhoudelijke wijziging beoogd.
  2. Het onderdeel met betrekking tot de beëindiging van periodieke giften is vervallen, omdat dit sinds 1 januari 2024 in de Wet IB 2001 is opgenomen.
  3. Het onderdeel met betrekking tot de uitkering ineens van resterende termijnen van een periodieke gift bij overlijden is gewijzigd, omdat een periodieke gift ook afhankelijk kan zijn van het leven van een ander dan de schenker.
  4. Enkele onderdelen zijn vervallen omdat deze door tijdsverloop hun belang hebben verloren.
  5. Het onderdeel met betrekking tot giften aan loketinstellingen is gewijzigd als gevolg van een arrest van de Hoge Raad van 22 april 2016.

Hoe een foutje in een managementovereenkomst de inspecteur bijna in de kaart speelde

  • Loonbelasting
  • 21-03-2024

De inspecteur heeft aan een bv naheffingsaanslagen loonheffingen opgelegd vanwege vermeende privaatrechtelijke dienstbetrekkingen met twee bestuurders, die via een houdstermaatschappij werkzaamheden verrichtten voor de bv. Het bezwaar van de bv tegen...

Lees meer

Renteroulette: gekibbel om een lening van de bv

  • Inkomstenbelasting
  • 21-03-2024

Een belastingplichtige heeft twee leningen afgesloten voor de aanschaf van een eigen woning. Eén van deze leningen is verstrekt door zijn eigen bv. Deze lening kent een rentepercentage van 9,4 en heeft een onbepaalde looptijd. Zowel de...

Lees meer

Navordering omdat meer dan 100% van de negatieve inkomsten uit de eigen woning is aangegeven

  • Inkomstenbelasting
  • 21-03-2024

De Belastingdienst mag een navorderingsaanslag opleggen wanneer aanvankelijk te weinig belasting is geheven. Om een navorderingsaanslag op te mogen leggen dient de Belastingdienst de beschikking te hebben over een nieuw feit. Navordering kan ook...

Lees meer